babacsoda

Kosár

[ ... ] Tételek
Kassza

Az Ön kosara pillanatnyilag üres.

babacsoda.hu : Kezdőlap » Babaetetés » Káros-e a mikrohullámú sütő

FacebookIWIWSatartlapGoogle bookmarkTwitterLinkter.huvipstart.huUrlGuru.huBlogter.hu

Káros-e a mikrohullámú sütő

Sokan mondják, hogy káros a mikrohullámú sütő használata, de vajon tényleg így van?

Vannak, akik azt mondják, jobb nem használni - főleg kisbabák ételeinek melegítésére, mások viszont semmilyen káros hatástól nem tartanak. Mindenki belátása szerint dönt, de nem árt ismerni a különboző érveket. A következő cikkek ebben próbálnak segítséget nyújtani.

A mikrohullámú sütő káros hatásai

Régi háztartásokban, különösen falun a lakás egyik legfontosabb része a buboskemence volt, mely azon kívül, hogy melegítette a helyiséget, alkalmas volt kenyérsütésre, főzésre is. A városi lakások konyháiban szintén a legfontosabb helyet foglalta el a tűzhely, amely az egész család főtt étel ellátását biztosította. Változnak a korok, változnak az igények. A gáz- és villanytűzhely mellett az 1980-90-es években egyre inkább tért hódított a mikrohullámú sütő. Használata egyszerű és könnyű volt, gombnyomásra melegített, főzött. A háziasszonyok a vendégeknek büszkén mutogatták milyen csodálatos készülékük van.
Az eltelt idő alatt megismertük működését és nagyon sok ellentétes vélemény alakult ki jó és rossz tulajdonságáról, hasznosságáról, veszélyességéről.

Sokan esküsznek rá, hogy rohanó korunkban a technika mai színvonalán a mikrohullámú sütő használata semmiféle veszélyforrást nem jelent. Mások viszont, - akik arra is gondolnak, hogy az ételekben meglévő bioenergia hogyan jut be a szervezetünkbe és milyen fontos funkciója van, - azt állítják, hogy a mikrohullámú sütő bizony nem a legegészségesebb.

Azok az ételek amelyeket normál körülmények között főzünk másképp főnek meg, mint az amit a mikroba helyezünk. Hagyományos módon elkészített ételeknél az ételben lévő ép sejtfalak tárolják az életerőt és biztosítják a bioenergiát. Ezek az energiák olyan bioenergetikai információkat tartalmaznak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a táplálékkal bevitt energiát a szervezet megfelelő képpen fogadja, felhasználja.

A mikrohullámú sütőben lévő sugárzás másodpercenként 250 millió rezgést bocsát ki mely molekuláris és szubmolekuláris szinten hihetetlen gyors mozgásra készteti a táplálék részecskéit, melynek hatására alakul ki a hő, ami az étel felmelegedését illetve főzését végzi. A rezgések következtében a sejtfalak, sejtmembránok szétrázódnak, az étel bioenergetikai információi elvesznek, megszűnik a molekuláris bipolaritás, azaz a jin-jang egyensúly, így a szervezet már tulajdonképpen halott energiát kap, ami csak arra jó, hogy az életfunkciók stagnáljanak.

Nagyon sok helyen tapasztaltam, hogy a konyhában ott van ugyan a gáz-, vagy villanytűzhely, mégis a család még az egyszerű kávét is szívesebben melegíti a mikrohullámú sütőben, mint a gázon. Lehet, hogy a későbbiek folyamán ezekért az apró kényelmi szempontokért súlyos árat fogunk fizetni, amikor a szervezetünk az ételt már nem úgy fogja feldolgozni ahogy azt hagyományosan az eltelt évszázadokban tette, hanem gyomor, bél egyéb emésztési problémák, allergiák lépnek fel. Hiába megyünk az orvoshoz, az széttárja a karját, mondván az Ön leletei tökéletesek! Nem értjük, nem tudjuk mi bajunk van.

Egy elrettentő példával szolgálnék. Egy kismamánál voltam látogatóban és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a párhetes gyermeknek az anyatejet a mikrohullámú sütőben melegítette. Amikor ezt szóvá tettem és felhívtam a figyelmét, hogy véleményem szerint mennyire veszélyes a mikrohullámú sütő, csodálkozó arccal nézett rám és visszakérdezett, tudom-e, hogy a kórházban is az anyatejet az újszülötteknek a mikróban melegítik. A magam részéről csak azt tudom javasolni, hogy 1 éves kor előtt a gyermeknek ne melegítsenek ételt a mikrohullámú sütőben "lehetőleg később sem" mert a gyermekeknél fejlődési rendellenességek léphetnek fel.

Ha a mikrohullámú sütőt bekapcsoljuk, lehetőleg minél távolabb tartózkodjunk tőle, mert mérhető sugárzása van.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az 1980-as évek közepén én is vettem mikrohullámú sütőt, melyet lelkesen használtam, majd miután megismertem azokat a véleményeket, mely a mikrohullámú sütő veszélyeiről szóltak, a mikro konyhai disz lett, majd eladtam.

 

Bencze Ágnes

természetgyógyász, radiesztéta

forrás: http://www.bencze-marosi.hu/cikk1.html

 

Igaz-e, hogy a mikrohullámú sütő károsítja a tápanyagokat?

Amióta széles körben használják a konyhában a mikrohullámú sütőt, sokan gyanakszanak arra, hogy a sütő által kibocsátott sugárzás elpusztíthatja az élelmiszerekben és a zöldségekben levő tápanyagokat.

A legtöbb kísérlet szerint azonban ennek épp az ellenkezője igaz. Minden főzési technológia tönkreteheti a vitaminokat és más tápanyagokat. Ennek mértéke attól függ, mennyi ideig főzik az ételt, mennyi folyadék szükséges a főzéshez, és milyen hőfokon történik az étel elkészítése.

Mivel a mikrohullámú sütők általában kevesebb hővel működnek, mint a hagyományos főzési módszerek, ráadásul rövidebb idő is szükséges az ételek elkészítéséhez, általában ezek a sütők a legkíméletesebbek.

A hőre leginkább érzékeny tápanyagok a vízben oldódó vitaminok, mint például a folsav, a B és C-vitamin, amelyek mind nagy mennyiségben fordulnak elő a zöldfélékben.

A Cornell-egyetem kutatói a főzés vízben oldódó vitaminokra gyakorolt hatását vizsgálták, és megállapították, hogy míg a spenót a mikrosütőben szinte a teljes foláttartalmát megőrzi, tűzhelyen főzve 77 százaléka elvész. Az is kiderült, hogy a mikróban elkészített szalonnában jelentősen alacsonyabb a rákkeltő nitrozaminok szintje, mint a hagyományos módon sütött szalonnában.

Ami a főzelékféléket illeti, a víz hozzáadásával igen sok tápanyag elvész. A brokkoli például vízben főzve antioxidáns-tartalmának 74-97 százalékáét elveszítheti, míg víz nélkül párolva a legtöbb tápanyag megmarad.

Összegzésképpen tehát elmondható, hogy a mikrohullámú sütőben általában nem vesznek el az élelmiszerek tápanyagai.

forrás:   The New York Times cikke alapján: InforMed Hírek 2006;4   InforMed

http://www.informed.hu/eletmod/dieta/egeszseges_taplalkozas/?article_hid=82594&_voteadmin_site=1589

 

Ne mikrohullámú sütőben melegítsük az anyatejet!

Egy mikrohullámú sütő hihetetlenül praktikus tud lenni, hiszen egyszerűen és gyorsan felolvaszthatjuk, megmelegíthetjük vagy akár meg is főzhetjük benne az ételt. A mesterséges csecsemőételeket is felmelegíthetjük a mikróban, az anyatej kiolvasztására és felmelegítésére azonban nem alkalmas.

Az anyatejet lehetőleg mindig nagyon kíméletesen kell kiengedni és felmelegíteni. Több oka is van annak, miért nem tanácsos mikrót használni az anyatej melegítéséhez és kiolvasztásához.

A mikróban nem lehet egyenletesen felmelegíteni az anyatejet, s ha nem keverjük el alaposan, akkor megégetheti a csecsemő száját, nyelvét vagy lenyeléskor a nyelőcsövét (ez természetesen a tápszerek felmelegítésére ugyanúgy igaz).
Míg a forrázást kellő körültekintéssel megakadályozhatjuk, azt azonban nem, hogy az anyatej értékes tápanyagai elvesszenek.
Az anyatej mikróban történő felmelegítésekor már egészen alacsony hőmérsékleten (20-25 fokon) csökken a lizozim valamint az IgA, IgM és IgG mennyisége.

77 fokos hőmérsékletnél az immunglobulinok teljes inaktiválódása mutatható ki. Az IgA és a lizozimtartalom csökkenése olyan baktériumok elszaporodásához vezethet, mint például az Eserichia coli. Az anyatej baktériumölő hatását a mikrohullám jelentősen károsítja. Minél magasabb a hőmérséklet, annál több negatív hatás éri az anyatej fertőzésekkel szembeni kedvező tulajdonságait.
Ezen kívül a telítetlen zsírsavak, a lactoferrin és a limphocyták is károsodhatnak a mikrohullám hatására.
Egyértelműen csökken az anyatej C-vitamin tartalma, ha mikrohullámú sütőben melegítik. A B12 vitaminra gyakorolt hatás még nem bizonyított egyértelműen, de a tehéntejjel végzett kísérletek során ez a vitamintípus inaktív B12-re bomlott.
A fentieket figyelembe véve az anyatej felengedéséhez és melegítéséhez mindig a legkíméletesebb eljárást válasszuk, például keringetett levegővel működő elektromos üvegmelegítőt, vagy vízfürdőt alkalmazzunk. Ezeknél a berendezéseknél pontosan beállítható a hőfok, s így elkerülhető a túlmelegítés. Ha gyorsan akarunk végezni, akkor egyszer-egyszer akár meleg folyóvíz alatt is felmelegíthetjük a tejet.

Az etetés előtt jól rázzuk össze a tartóedényt és ellenőrizzük még egyszer a tej hőmérsékletét.

Denise Both

Megjelent:buLLLetin 2003/3, Fordította: Somogyi Boglárka

forrás: La Leche Liga Magyarország  http://www.lll.hu/node/199

 

A mikrosütő a mennybe megy?

Időről időre napvilágot látnak olyan félelmek, melyek szerint a mikrohullámú sütő által kibocsátott sugárzás károsítja az ételeket. A gyártók természetesen cáfolják ezeket az állításokat, de tudjuk, a gyártók sok mindent cáfolnak. Az amerikai Cornell egyetem kutatói nemrég ismét utánajártak a kérdésnek, és megvizsgálták a mikrohullámok ételekre gyakorolt hatását.

A kutatók azt találták, hogy a népszerű konyhai gép segítségével készülő ételek sokkal jobban megőrzik vitamin- és tápanyagtartalmukat, mint a hagyományos főzési eljárással készített társaik. Ennek oka például, hogy mikrohullámú sütők általában kevesebb hővel működnek, mint a hagyományos sütők és főzőlapok, valamint az eljáráshoz is kevesebb idő szükséges, ezért általában ezek a sütők a legkíméletesebbek.

Mi történik a vitaminokkal? A hő hatására legkönnyebben károsodó B- és C-vitaminok, valamint a folsav mind nagy mennyiségben fordulnak elő a zöldfélékben. A kutatók megvizsgálták, milyen mértékű ezen anyagok pusztulása egy hagyományos és egy mikrohullámú sütőt használva. Az eredmény az utóbbit igazolja: megállapították, hogy míg a spenót a mikrosütőben szinte a teljes folsavtartalmát megőrzi, tűzhelyen főzve 77 %-a elvész.

A hagyományos konyhatechnikai eljárások során a hozzáadott víz is károsan hat a zöldségekre. A brokkoli például vízben főzve antioxidáns-tartalmának 74-97 %-át elveszítheti, míg mikrosütőben párolva a legtöbb tápanyag megmarad.

Meglepő lehet, de még szalonnát is egészségesebb mikróban készíteni, hiszen így lényegesen alacsonyabb a kész ételben a rákkeltő nitrozaminok szintje, mint a hagyományos módon sütött szalonnában. Az űrhajósok számára kifejlesztett konyhagépet tehát továbbra is a legnagyobb biztonsággal használhatjuk.

Forrás: The New York Times cikke alapján:  Vital.hu

http://www.vital.hu/themes/health/mikrohullam.htm

Он делал вид, будто ""не замечает Оцеолу, хотя не ""было сомнений, что в этот момент он только ""о нем и думает.

Они считали себя специалистами в ""военном искусстве.

Присутствие женщины больше ""не сдерживает толпу.

Тут бармен поставил рядом два больших бокала.

Черт, ""опять пуленепробиваемый жилет, подумал стрелок и направил свой пистолет на приближающегося китайца.

Автокатастрофа, в которой она умрет, была именно тем событием, которое "Алекс лесли охота на самца скачать"расшифровало бы скрытые в ней коды.

В целом дискуссия шла не совсем гладко, ведь писатели ""есть писатели.

Глава шестая Эта страна принадлежала индейцам, но опасность исходила не от них.

Ты, и ""я в этом не сомневаюсь, отыщешь другие ""способы улучшения мира и даже без помощи ""могущественного раба.

Вопль Мастера Синанджу был подобен гласу вопиющего в пустыне.

Спасибо, Смитти,-просто ""сказал Римо.

Он вспомнил полковника Дейла Армбрустера, вспомнил, как ""тот, каждый раз после приземления спрашивал ""президента, как он перенес полет, вспомнил, что у полковника осталась семья.

Симпатичное лицо увенчано ""широким лбом интеллектуалки, глаза смотрели бессмысленным и безответным взглядом ""мадонны с иконы раннего Ренессанса.

Его сильная ""рука держала портфель, набитый фотографиями.

По его словам, ему ""объяснили, что здесь находятся наши ""ракетные базы, ответил офицер местной полиции.

Она осталась на мели, струсила и послала своим телеграмму, что хочет домой.

Непосвященному ""он показался бы скульптурой, созданной ветром на вершине ""Паникуса.

Разыщи Амбри, попроси его вернуться домой и найти двух людей.

Откровенно говоря, становиться матерью в ""восемнадцать лет не входило в ее планы, но маленькая Алиса ""завладела ее сердцем так прочно, как только еще один ""человек отец девочки, Вулфер Мартин Д'Амбри.

Первое время ""дела шли хуже некуда.

Хотя благодаря прецедентам, которые описывает Иден, я ""понял, почему элишизм становится все популярнее.

Привал был нужен Карлосу для того, чтобы рассказать остальным, как им действовать дальше; ""у него был план, который он тщательно продумал за последние час-два.

Через минуту Швейк вернулся с настойчивым господином.

``ОХОТНИКИ'' НА МИССИСИПИ ""Тайна загадочного происшествия открылась мне задолго до того, как улеглась ""суматоха.

Он простонапросто отчаянно трусил.

Вскоре в стране были вызваны враждебные чувства к семинолам.

Мадемуазель Эжени сидела на диване, но, когда я вошел, встала и пошла мне навстречу.

В каждой воинской части Австрия имела шпионов, доносивших на своих товарищей, с ""которыми они спали на одних парах и в походе делили кусок хлеба.

Прежде, чем я сумел вытянуть из него что-либо еще, "Угрюм река скачать аудиокнига"вернулся Бартелми и спросил меня, как идут дела.

Некоторые из селян бросились плясать.

Моника переступила через порог и вошла в гостиную слева от дверей.

Ответа не последовало, и тогда Мастер "Замыкая круг минусовка скачать"Синанджу изведал страх.

Не будем о деньгах, отмахнулся от невежливого вопроса Джадсон.

После чего вызвал Чиуна на серьезный разговор.

Слишком долго вы здесь валяетесь, и никто из вас не болен, раз вы можете в пять минут так засорить желудок, как это вам только что удалось сделать.

Надо ее немедленно отыскать, а то ""у меня полна голова всяких словечек и оборотов из объявлений и, если она сейчас не окажется под рукой, все выветрится.

Если бы случилось самое худшее и ее бы поймали, она сумела бы поторговаться за свою свободу.

Дилвиш начал тащить к себе веревку, которой они были связаны, чтобы затянуть ее обратно в воду.

И все же, несмотря на то, что Чиун с каждым днем слабел, Римо все тянуло и тянуло к дому за околицей, где жила девушка, прозванная в Синанджу Безобразной.

Крыша напоминала перевернутую супницу.

Пока кухонный автомат выполнял его приказ, он быстро "Скачать виндовс с драйверами"разделся и вошел в душ.

Осталось тридцать пять секунд до той минуты, когда экипаж наглухо закроет шлюз, и в этом случае только начальник дока сможет отложить старт.

Внизу лежала Синанджу, с бревенчатыми хибарами, похожими на буддийские пагоды с загнутыми краями крыш, дощатыми тротуарами и великолепной сокровищницей.

Но, наконец, что-то шевельнулось во мне, и я вытащил из куртки две фотографии.

Гавриил заливался румянцем, как только в пылу погони низко обнажались белоснежные груди или из-под высоко взлетевшего подола выглядывали розоватые коленки.

И, разумеется, вносить неповторимый Миллеровский штрих.

Если эти стенной шкаф, делать нечего.

До этого момента, все шло замечательно.

Процессия миновала мощеный коридор за обитой зеленым сукном дверью и по каменным ступеням спустилась в погреб.

Чиун принял из рук редактора стопку журналов, незаметно подсунув под них и конверт с поддельными вырезками Смита.

Бутылка ударилась о деревянные ставни, и осколки заблестели, как безумные глаза.

Римо сунул фотографии в карман пиджака покойника и застегнул свой собственный ремень безопасности как раз в тот момент, когда самолет подпрыгнул, коснувшись колесами покрытия посадочной полосы.

И зачем я только велела Гарольду стащить каску.

Бальбек Гусев был поражен тем, насколько глубоко русским удалось внедриться в Америку.

Может, ты из ФБР и хочешь упечь меня за решетку.

президент подошел к занимавшей стену кабинета карте Аризоны.

Швейк просидел под арестом три дня.

Чепуха, "Индия"ответил Харрисон Колдуэлл.

В самом "Arduino для начинающих волшебников"деле, для него ровно "Обещания тьмы"ничего не значило ни "5000 заговоров сибирской целительницы"крушение, ни все, что оно несло "Марс и Венера на свидании. Как установить прочные отношения с партнером"с собой.

Я надеюсь, что "Домашняя ароматерапия. Масла, эссенции, настойки для вашего здоровья"смогу рассеять ваши сомнения, товарищ Земятин.

У "Справочник школьника по чтению. 1-4 классы"иных были кинжалы со старинными орнаментами.

Но "Метро 2033: Странник"излишня была эта "Большой учебник рисования для детей"страстная мольба.

В эту секунду на поляне появляется Хосе.

Если смотреть под ноги, на банан не наступишь.

В глаза бухгалтерского дела"его вернулся блеск, спина выпрямилась.

Они и должны быть привычны к такого рода устройствам.

Всегда хотелось, чтобы мама была похожа на Джину Лоллобриджиду.

Знаешь, когда я искал тебя в Кремле, во мне опять заговорил тот же голос.

Время от времени до Рабиновича даже доносились голоса русских солдат.

Я "игры на симс компьютер скачать"всего-то хочу слегка поразвлечься, а вы мешаете мне.

Эти думы вновь наполнили меня решимостью не "скачать художественные фильмы ?"сдаваться, пока мы не испробуем все средства, какие в наших силах.

Он видел, "dc скачать русскую версию скачать"что его ведут через город "скачать группа весна альбом"на площадь.

В автобусы запрягаются лошади, а электрическое освещение заменяется свечами и газом.

Как "бесплатные грамоты скачать"и вы, мы с нетерпением ожидаем внука, осторожно продолжал Каянг.

Римо, однако, знал, что за последние двадцать веков здание это собирался возвести каждый Мастер, "скачать радио рекорд плейлист"но дальше планов ни один из них не пошел.

Посмотрите-ка,-сказал старший писарь Ванек,-у Балоуна в руках четки.

И Байя Каянг, отведав риса, предложенного Мастером, и поговорив с ним о видах на урожай, наконец с мужеством отчаяния приступил к делу.

Судя по донесениям ханойских органов безопасности, американец вошел в раж и продолжал убивать.

Луки "достучаться до небес скачать"они забудут или бросят и тогда утратят всякую ценность для нас.

Бросьте ваши глупые разглагольствования, лучше разъясните мне кое-что.

Человечество утратило былую силу, потому что допустило до себя отрицательную энергию.

Боюсь, что если бы я не вступился, Сципион выдрал бы ее за уши.

Вот он уже против рулевой рубки, вот уже против штормового мостика, вот против конца верхней палубы!

Когда поднялась стрельба, я выбежал под тент и перегнулся через перила.

Оба спешили домой и не разговаривали.

Утро было тихое, в воздухе ни дуновения.

НЕУДАВШИЙСЯ БАНКЕТ По долгу службы я написал рапорт обо всем, чему был невольным свидетелем.

Тело у него было все в шрамах, идти ему было нелегко.

Старый охотник, кажется, настроен не менее решительно.

Он уже не тот, что прежде, когда я его спасал.

Поэтому Робладо был рад и счастлив, если бы начальник оказался у него в долгу.

И так же, как у всех белых, из подбородка у него растут жесткие волосы.

Однако же самым страшным были не мертвые и покалеченные люди, а записка.

У меня для тебя плохие новости, сказал Римо, силой заставляя себя идти прямо.

На каждой станции говорили по прямому проводу со штабом дивизии.

Я скажу ему, что вы тоже на него сердиты.

От этой ужасающей мысли мисс Блейз содрогнулась.

Можете попытаться посадить снайпера на крышу дома, но Секретная Служба его засечет.

Но я стеснялся спросить ее об этом, хотя был уверен, что она могла бы сообщить мне много интересного.

Негоже "христиански клипы скачать" приводить императору пленных, если император об этом не просил.

Вот "скачать сервер jail для css v34" с чем мне приходится "скачать песни бахти все" мириться.

Генерал ему просто ничего не ответил.

Он не говорит мне, куда и зачем уходит.

А Ильин уже и не сопротивлялся.

Счастливые минуты летят быстро, и скоро приходит час расставания.

Почти целый час длился этот дуэт; время от времени ему аккомпанировали крики ушастой совы и заунывный вой койота.

По-моему, это он сейчас ходит там, по асотее, вот почему я не могу ждать, дон Хуан.

Мы должны были стать жертвой обычной непредусмотрительности правительств, не привыкших вести военные действия.

Бедный Сципион поделился со мной еще своей личной бедой.

А недавно был здесь глухонемой.

И помни, другой раз ничего не делай не спросясь, а когда соберешься что-нибудь купить, приди ко мне и спроси меня.

Поздно вечером, как только отзвучала вечерняя зоря и солдаты разбрелись по казармам, небольшая группа всадников выехала из ворот крепости и направилась по дороге, ведущей в горы.

Отец выходит из хижины, дочь следует "Итальянская свадьба" за ним с явной неохотой.

Но потом был еще один, хозяин речного судна, он хотел сделать Рору служанкой в дамском салоне.

Смелая всадница та самая женщина, которая указала им путь "КИМ История России 8 кл 1 полугодие" к хижине.

Ничтожная случайность спасла "Роковой перекресток" Снежка от страшной участи иначе чудовища сожрали бы его живьем.

Плантатор медлил, надеясь, что найдется проводник, который мог бы "Ловушка для Черного Рейдера" указать путь на Аламо и привести отряд к хижине Мориса-мустангера.

Она отлетела назад и сумела оттолкнуться от чего-то подвернувшегося сзади очевидно, то был человек, так как раздался крик и что-то хрустнуло под ее каблуками, а потом полетела вперед с еще большей скоростью.

Он стоял в самом центре Преддверия Ада, на границе, разделявшей Лимб на две части ту, что была ближе к Небесам, и ту, что располагалась ближе к Аду,-старый, покосившийся бревенчатый дом под обветшалой кровлей.

Сомбризио ответила на это тоненьким завыванием.

Я оплатил счет, мы вышли из ресторанчика и растаяли в ночи.

Вашим величествам нужно выйти из кареты.

Там мне представится еще один шанс вмешаться в историю и изменить "Русские народные сказки" судьбу Людовика Шестнадцатого и Марии-Антуанетты.

Termékkategóriák

Ki olvas minket

Oldalainkat 55 vendég böngészi

látogató számláló

Bejentkezés


Hírlevél